Allt fler renoverar sitt kök till toppskick, samtidigt som genomsnittssvensken ägnar allt mindre tid i köket. Min lokala pizzeria har 2-3 bilar som kör runt take-away hela dagarna, och de är inte ensamma. Vi köper mer färdigmat än tidigare, antingen helfabrikat från matbutiken eller uppvärmd hämtmat.

Därför är trenden med dubbelugnar helt obegriplig. Använder man knappt en ugn behöver man inte två! I marknadsföringen står det att dubbelugn är bra för att få all mat färdig samtidigt. Släng alla fryspizzor i samma ugn då! Jag lagar mycket mat, även i ugn, men inte ens när jag bjudit tio pers på mat har jag känt behov av två ugnar.

En än galnare idé är att ha dubbla diskmaskiner. Det tidigaste tecknet på denna trend hittar jag i en forumtråd från 2008 på Familjeliv. Jag hade inte hört talas om att någon installerat två diskmaskiner förrän tio år senare, men nu gör jag det hela tiden. Så sent som förra veckan hörde jag en kompis berätta att han satt in dubbla diskmaskiner i sitt nybyggda kök.

Så i takt med att vi halverar köksanvändandet dubblar vi utrustningen. Var går gränsen – dubbla kaffebryggare, dammsugare, ismaskiner? Förresten, varför stanna i köket, dubbla badkar och dubbla duschkabiner kan ju matcha de dubbla handfaten många redan satt in i badrummet för att kunna borsta tänderna i stereo.

Vore det inte lika bra att köpa två hus eller lägenheter om man ändå ska ha dubbla uppsättningar av allt? Man skulle kunna tro att folk har dubbelt så mycket pengar än de vill ha, men där slutar dubbeltrenden.

Post a Comment

Previous Post Next Post