Aftonbladet skriver om Lizette som använder sin överblivna bröstmjölk till muffins och milkshakes.
Eftersom det är för länge sedan förlossning för att hon ska kunna donera sin mjölk är alternativet att kasta den och hon är naturligtvis i sin fulla rätt att göra vad hon vill av sina egna kroppsvätskor. Ska hon bjuda andra på det tycker jag att hon borde informera dem om ingrediensen, men funkar det för dem har inga synpunkter. Ett något udda spartips bara. Däremot har jag svårt för motiveringen:
”Mitt syfte med detta är att normalisera användningen av bröstmjölk. Jag kommer att fortsätta baka och dela med mig av det så länge människor fortfarande tycker att det är äckligt och konstigt.”
För det första tror jag inte ett ögonblick på att normalisering skulle vara syftet och att hon kommer att dela med sig av sina recept så länge folk reagerar negativt. Jag tror istället att hon kommer att fortsätta så länge det genererar ”gilla” i sociala medier.
För det andra haltar argumentet om att allt naturligt är normalt i alla sammanhang. Jag kan komma på många saker, faktiskt flera andra kroppsvätskor, som anses ”äckligt och konstigt” i vissa situationer. Det är inte detsamma som att de skulle behöva en normaliseringsprocess, bara att var sak har sin plats.
Skulle ni äta bröstmjölksmuffins? Själv är jag tveksam. Komjölk från affären vet jag på ett ungefär vad den innehåller eftersom korna har en lättkontrollerad diet bestående av gräs och kraftfoder. Vad någon hippiebrud från Södermalm stoppat i sig är mer oförutsägbart. Kanske gräs där med. Men som någon skrev på Twitter: ”Hon kommer i alla fall aldrig behöva baka till förskolan.”
Post a Comment